joomla background image module

Peraturan

Antara peraturan-peraturan yang para pengguna harus patuhi semasa berada di Perpustakaan KUIM adalah seperti berikut:

 

 1. Pengguna diwajibkan memakai Kad Pelajar / Pekerja / Ahli Luar semasa berada di dalam Perpustakaan KUIM.
 2. Keahlian tidak boleh ditukar milik.
 3. Dilarang membawa masuk beg, bungkusan, dan payung ke dalam perpustakaan. Sila simpan di rak penyimpanan yang disediakan.
 4. Pengguna diwajibkan berpakaian kemasdan sopan semasa berada di dalam Perpustakaan. Pelajar diwajibkan mematuhi Peraturan Pakaian Pelajar yang dikuatkuasakan oleh HEPA KUIM semasa berada di dalam Perpustakaan.
 5. Semua bahan yang dibawa keluar dari perpustakaan mestilah ditunjukan kepada kakitangan yang bertugas di Kaunter Sirkulasi dan Perkhidmatan Maklumat.
 6. Tempat duduk tidak boleh ditempah. Buku dan fail yang sudah lama ditinggalkan di atas meja boleh dipindahkan oleh kakitangan Perpustakaan untuk membolehkan pengguna lain menggunakan tempat tersebut.
 7. Pengguna mestilah berkelakuan baik, sopan dan dilarang merokok, makan dan minum semasa berada di dalam Perpustakaan.
 8. Dilarang berbual atau berbuat bising dan menggangu ketenteraman dalam Perpustakaan. Pengguna yang berbuat demikian boleh diarahkan meninggalkan Perpustakaan.
 9. Dilarang membawa dan memindahkan bahan Perpustakaan dari satu koleksi ke koleksi yang lain.
 10. Pengguna haruslah mengembalikan bahan yang telah digunakan ke rak khas atau troli yang disediakan. Jangan biarkan bahan tersebut bersepah di atas meja.
 11. Dilarang mengalihkan perabot atau menyalahgunakannya.
 12. Dilarang membuang sampah dalam atau luar bangunan Perpustakaan.
 13. Pengguna yang membuat salinan bahan perpustakaan bertanggungjawab sepenuhnya ke atas perkara-perkara yang tersabit dan bertentangan dengan AKTA HAKCIPTA 1987.
 14. Pengguna mestilah mematuhi setiap peraturan tambahan yang ditetapkan ketika menggunakan perkhidmatan / kemudahan Pustaka seperti perkhidmatan komputer dan bahan multimedia.
 15. Pengguna dilarang membawa masuk binatang peliharaan ke dalam Perpustakaan.
 16. Pelajar yang menangguh pengajian, menarik diri, berhenti atau tamat pengajian mesti memulangkan semula semua bahan yang dipinjam.
 17. Nama pelajar tahun akhir yang tidak menjelaskan denda atau tidak memulangkan bahan yang dipinjam sebelum tamat pengajian akan dihantar ke Bahagian Hal Ehwal Akademik untuk tindakan lanjut (digantung keputusan peperiksaan).
 18. Kakitangan akademik yang bercuti belajar atau sabatikal di luar negeri mesti memulangkan semula bahan yang dipinjam.
 19. Kakitangan akademik atau bukan akademik yang tamat perkhidmatan / kontrak, berhenti atau bersara mesti memulangkan semua bahan yang dipinjam.
 20. Kakitangan Perpustakaan KUIM berhak menegur dan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap pengguna yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan. Sila rujuk Kesalahan dan Denda bagi yang melanggar peraturan perpustakaan.
 21. Pihak Perpustakaan KUIM berhak menambah dan meminda peraturan perpustakaan dari semasa ke semasa.

Web OPAC


 
Sistem Perpustakaan
(Sistem Carian Bahan Bacaan) 

Terjemahan

English German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistik Pelawat

1947
Hari IniHari Ini39
SemalamSemalam54
Minggu IniMinggu Ini355
Bulan IniBulan Ini794
KeseluruhanKeseluruhan1947