DIREKTORI STAF

 
Nama Jawatan Bidang Kepakaran Email
Saadiah Ridzuaniah Abu Hassan Ashaari  Dekan/Pensyarah Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Dahlilawati Ahmad  Timbalan Dekan/Pengajar Jururawat Nursing  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Dr.Siti Fatimah binti Md.Shariff Pensyarah PhD Education( nursing training),Nursing Sciences Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Norizan binti Mohd Noh Pengajar Jururawat Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Faliza Erylina Rameli Pensyarah Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Shuganti A/P Mayilvahanam Pensyarah Biology, Microbiology, Information Technology, Drug Designing, Sequence and Genome Analysis Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. 
Wan Napisah binti Wan Omar Pengajar Jururawat Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Zairina Binti Zaimarol Pengajar Jururawat Nursing  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Khairushidak Bt Md Nayan Pengajar Jururawat Ortho Nursing  
Norizan Binti Haron Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Nor Hayati Binti Zainuddin Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Mazlina Bt Hussain Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Norlia Binti Mohd Arop Jururawat Klinikal Midwife & Public Health Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Norzaliza Bt Che Sudin Jururawat Klinikal ICU Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Nur Mazaliffah Binti Mahmud Jururawat Klinikal Nursing, Midwife Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Julaiza Bt Mohd Zin Jururawat Klinikal Ortho Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Siti Aidaliza Bt Jamaluddin Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Siti Halizah binti Md Alus Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Siti 'Aishah binti Mohamed Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Siti Rahayu binti Othman Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Umi Arina binti Baharudin Jururawat Klinikal Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Siti Nurhidayah binti Jasni Jururawat Klinikal ICU Nursing Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Norhanim Binti Zainudin Jururawat Klinikal Operating Theatre Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Rahmaniah Bte Hj Yasin Jururawat Klinikal Emergency Department Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

SYARAT KEMASUKAN DK

Calon Warganegara

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau *setaraf dengan lima (5) kredit;

Kredit wajib dalam:

 • Bahasa Melayu
 • Matematik (Tambahan atau Moden)
 • Sama ada satu (1) daripada yang berikut:
 • Sains/Biologi/Kimia/Fizik/Sains Gunaan

DAN

 • Kredit dalam dua (2) mata pelajaran lain

DAN

 • Lulus dalam Bahasa Inggeris

Calon Bukan Warganegara / Warganegara Malaysia Belajar Luar Negara

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau *setaraf dengan lima (5) mata pelajaran (minimum Gred C);

Kredit dalam Matematik (Dasar atau Tambahan atau Moden)

DAN

Salah satu (1) daripada yang berikut di bawah:

 • Sains/Biologi/Kimia/Fizik/Sains Gunaan

DAN

 • Kepujian dalam tiga (3) mata pelajaran lain

DAN

 • Lulus dalam International English Language Testing System (IELTS) dengan Band Keseluruhan Skor minimum 5.5;

ATAU

 • Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL)
 • Ujian Berasaskan Kertas TOEFL markah minimum 515.
 • Ujian Berasaskan Komputer TOEFL dengan markah minimum 215.
 • Ujian Berasaskan Internet TOEFL dengan markah minimum 80.
 • Bahasa Inggeris Lanjutan Cambridge (CAE)
 • Kemahiran Bahasa Inggeris Cambridge (CPE)
 • Pearson Test of English (PTE)
 

OBJEKTIF PROGRAM (DK)

 

Objektif utama program Diploma Kejururawatan adalah untuk menyediakan jururawat yang cekap yang dapat memahami penyelidikan pendidikan dan memanfaatkannya untuk meningkatkan keberkesanan amalan mereka melalui penciptaan persekitaran pengajaran yang optimum untuk semua pelajar.

 • Untuk menyediakan pengetahuan dan kompeten dalam amalan kejururawatan, tempatan dan antarabangsa.
 • Untuk melibatkan diri dalam pasukan, menggunakan kemahiran berfikir kritis dan analitikal dan menyampaikan maklumat dan idea kepada profesional penjagaan kesihatan dan komuniti dengan berkesan.
 • Untuk mengamalkan nilai profesional secara berkesan dengan aspek etika, moral dan undang-undang dalam amalan kejururawatan.
 • Untuk melibatkan diri dalam pembelajaran sepanjang hayat dan menggunakan teknologi baru muncul untuk kemajuan kerjaya yang berjaya.
 • Untuk menyediakan kemahiran sosial dan tanggungjawab untuk bekerja sebagai jururawat profesional yang terlibat dalam membina komuniti pembelajaran pada masa hadapan.

OBJEKTIF PROGRAM (BNS)

 

Objektif utama program Ijazah Sarjana Muda Sains Kejururawatan (Kepujian) adalah untuk menyediakan jururawat yang cekap yang dapat memahami penyelidikan pendidikan dan memanfaatkannya untuk meningkatkan keberkesanan amalan mereka melalui penciptaan persekitaran pengajaran yang optimum untuk semua pelajar.

 • Untuk menyediakan pengetahuan dan kompeten dalam amalan kejururawatan, tempatan dan antarabangsa.
 • Untuk melibatkan diri dalam pasukan, menggunakan kemahiran berfikir kritis dan analitikal dan menyampaikan maklumat dan idea kepada profesional penjagaan kesihatan dan komuniti dengan berkesan.
 • Untuk mengamalkan nilai profesional secara berkesan dengan aspek etika, moral dan undang-undang dalam amalan kejururawatan.
 • Untuk melibatkan diri dalam pembelajaran sepanjang hayat dan menggunakan teknologi baru muncul untuk kemajuan kerjaya yang berjaya.
 • • Untuk menyediakan kemahiran sosial dan tanggungjawab untuk bekerja sebagai jururawat profesional yang terlibat dalam membina komuniti pembelajaran pada masa hadapan.

Moto

Gerbang Pengajian Psikologi
& Pengurusan Insan

Waktu Urusan Pejabat

Isnin - Khamis

8:ooam-1:00pm

2:00pm-5:00pm

Jumaat

8:00am-12:15pm

2:45pm-5:00pm 

Sabtu & Ahad

Tutup

PAUTAN PANTAS

HUBUNGI KAMI

 Fakulti Kejururawatan 
    Dan Sains Kesihatan
Kolej Universiti Islam Melaka
Batu 28, Kuala Sungai Baru, 78200 Melaka, Malaysia.
www.kuim.edu.my/fksk
: infofksk@kuim.edu.my
+606-3876272
+606-3876291