Diploma Pengurusan Perhotelan

Diploma Pengurusan Perhotelan

Kod Pengiktirafan                        : (R/118/4/0184) 01/24 (A 3693)
Tempoh Pengajian                       : 3 tahun (6 Semester )
Kemasukan                                  : Mei / Jun / Julai / Disember
Mod Pengajian                             : Sepenuh Masa
Yuran Pendaftaran                       : RM 550.00
Yuran Pengajian                           : RM 19,130.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Pengajian (Antarabangsa) : RM 25,300.00 *Tidak Termasuk Asrama
Yuran Asrama                               : Yuran Asrama Bermula Dari RM 120 - RM 350 Bergantung 
                                                        Pada Kategori Bilik


Syarat Kemasukan :
  1. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 Kepujian (kredit) termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan 2 mata pelajaran lain serta LULUS Bahasa Inggeris  atau;
  2. Lulus SPMV dengan Kepujian dalam Bahasa Melayu dan dua (2) mata pelajaran berikut:Ekonomi Rumahtangga/Teknologi Katering/Penyediaan dan Perkhidmatan Makanan/Teknologi Bakeri/Konfeksionari/Membuat Roti dan Pastri (Diutamakan) serta LULUS Bahasa Inggeris ; atau
  3. Lulus Sijil Kemahiran Hospitaliti KTIAM atau mana-mana sijil akademik yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajan Malaysia 
  4. Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia
Prospek Kerjaya:
  1. Pengurus Hotel
  2. Pengurus restoran
  3. Pemimpin dalam Penjualan, Tempahan dan FnB Hotel
  4. Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan
  5. Barisan Eksekutif Dewan

 

Struktur Program 
Semester 1 Semester 3 Semester 5
  1. Pengajian Malaysia 2 Bahasa Malaysia 1 (Pelajar Antarabangsa) (MPU 1)
  2. English Language Proficiency 1
  3. Perkhidmatan Pelanggan (MPU 3)
  4. Pengenalan kepada Industri Hospitaliti dan Pelancongan
  5. Bahasa Arab 1 atau Bahasa Arab (Intensif)
  6. Prinsip Pengurusan Hospitaliti
  7. Tilawah Al- Quran
  1. Kemahiran Kulinari 2
  2. Praktikal  Perkhidmatan Makanan dan Minuman
  3. English For Specific Purpose 1
  4. Pengurusan Acara Hotel
  5. Kawalan Kos Makanan dan Minuman
  6. Operasi Perkhidmatan dan Minuman 
  7. Keterlibatan Komuniti (MPU 4)
  1. Perancangan, Tata Letak dan Rekabentuk Hotel
  2. Keusahawanan dalam Industri Hospitaliti
  3. Aspek dalam Undang-undang Hospitaliti
  4. Prinsip Pemasaran Hospitaliti
  5. Pengurusan Sumber Manusia
  6. Pengurusan Pemakanan Dalam Islam

Semester 2 Semester 4 Semester 6
  1. Fiqh Ibadah
  2. Kemahiran Kulinari 1
  3. Asas Makanan
  4. Operasi Dapur
  5. English Language Proficiency 2
  6. Bahasa Arab 2 atau
    Bahasa Arab (Ex- Intensif)
  7. Pilihan subjek MPU 3 dari fakulti luar
  1. English For Specific Purpose 2
  2. Prinsip Perakaunan Hospitaliti
  3. Operasi Kaunter Hadapan
  4. Operasi Pengemasan
  5. Apresiasi Teknologi  Maklumat (MPU 2)
  6. Akidah & Akhlak
  1. Latihan Industri





Motto

Gerbang Pengajian Psikologi
& Pengurusan Insan

Hubungi Kami

 Fakulti Pengurusan Hospitaliti 
Kolej Universiti Islam Melaka
Batu 28, Kuala Sungai Baru, 78200 Melaka, Malaysia.
Portal Rasmi : www.kuim.edu.my/fph2019
email Rasmi : infofph@kuim.edu.my
+606-3878471
+606-3878390