Naib Canselor

PROF.  DATUK DR. HJ. MOHD. TAIB BIN HJ. DORA
B.A (Hons), M.A, Ph.D (Malaya),
D.P.S.M., B.C.M

 Assalamualaikum W.B.T  


Terlebih dahulu, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Tahun Baharu 2018 kepada seluruh warga KUIM. Semoga tahun 2018 menjadi tahun yang lebih cemerlang dan gemilang untuk KUIM dan seluruh warganya. 

Alhamdulillah, tahun 2017 telah di warnai dengan pelbagai kejayaan, cabaran, suka dan duka yang telah kita harungi bersama-sama. Kejayaan dan pencapaian gemilang yang ditempa KUIM selama ini adalah natijah semangat gigih, usahasama dan komitmen pelbagai pihak. Sesungguhnya, kejayaan yang bermakna ini seharusnya diimplementasikan sepenuhnya oleh semua bagi menggapai status universiti penuh menjelang tahun 2020.

Dalam usaha untuk membudayakan kecemerlangan akademik bagi melonjakkan nama KUIM di pasaran perdana dan global, saya berharap agar seluruh warga KUIM mengamalkan konsep ukhwah dan kerja berpasukan bagi membentuk Gagasan 3K iaitu kebersamaan, kekitaan dan kepunyaan. Warga KUIM hendaklah memberikan sepenuh usaha dan iltizam dalam strategi membentuk satu gagasan yang seimbang dan harmonis bagi bersama-sama menyediakan pendidikan tinggi yang berkualiti meliputi aspek duniawi dan ukhrawi kepada bakal cendekiawan keluaran KUIM kelak. Ibarat kata bijak pandai, “Pisang Sesikat, Susu Sebelanga, Tanda Bermuafakat Bersama-sama.. 

Jabatan Pengajian Tinggi menekankan aspek-aspek modal insan seimbang, inovasi dan penyelidikan, pengantarabangsaan, kakitangan akademik dan pentadbiran yang berpengetahuan dan bijak mencari peluang. Sehubungan itu, KUIM telah menetapkan beberapa standard kualiti ilmiah yang tinggi agar terus relevan dan berdaya saing seiring dengan perkembangan arus pemodenan global. Seterusnya, dapat melahirkan modal insan kamil berminda kelas pertama yang mampu menerajui tampuk kepimpinan negara pada masa akan datang. 

Bersesuaian dengan slogan ‘Zaman sudah Berubah, Dunia sudah Maju’ realiti persekitaran dunia sudah jauh berbeza. Menerusi globalisasi, maka peranan kita tidak terbatas kepada sempadan negara sahaja. Kita perlu meneroka peluang di serata dunia serta menjalinkan jaringan kerjasama kualiti yang utuh dengan memberi penekanan bertunjangkan kepentingan berbahasa dan kemahiran insaniah, program pengajian serantau dan mekanisme produktiviti yang gah, hasrat dan impian KUIM untuk menapak langkah demi langkah menuju puncak kecemerlangan dapat direalisasikan dengan jayanya. 

Sebagai institusi yang bertanggungjawab dalam meneroka ilmu dunia dan akhirat serta membangunkan modal insan bagi pembangunan negara dan kemakmuran sejagat, saya berharap seluruh warga KUIM sentiasa teruja dengan peranan ini dan terus menghayati falsafah, visi dan misi KUIM. Justeru, saya mengajak semua kakitangan KUIM tanpa mengira apa jua pangkat, jawatan dan kedudukan untuk kita berjalan seiring dan bekerja keras sebagai satu pasukan serta melaksanakan amanah ini dengan penuh keikhlasan. 

Akhir sekali, saya ingin menzahirkan ucapan terima kasih tidak terhingga kepada seluruh warga kampus, daripada kumpulan Pengurusan, seluruh staf dan mahasiswa kerana menabur bakti bersama menjulang KUIM sebagai wadah ilmu mendepani pelbagai cabaran, mengorak terus ke hadapan menuju kejayaan yang diimpikan bersama. Sesungguhnya usaha kita ini terangkum dalam proses memartabatkan ilmu mengangkasa bangsa dan negara. Marilah kita sama-sama melangkah agar hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini.

 

 

         
  • Last Modified: Isnin 10 Disember 2018.

Perkhidmatan Atas Talian

Pautan Pantas

Hubungi Kami

  Kolej Universiti Islam Melaka 
Batu 28, Kuala Sungai Baru, 78200 MelakaMalaysia. 
  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
+606-3878382
  +606-3878411

Kekal berhubung :